diumenge, 7 de febrer del 2010

El retaule de Sant Baldiri


Lluís Dalmau va ésser un pintor gòtic -que alguns autors ja situen en el Renaixement- molt important. Va introduir la pintura a l'oli a Catalunya i va treballar al servei d'Alfons el Magnànim. Se'n coneixen, acreditades, dues obres: El Retaule de la Verge dels Consellers (1443-1445), encarregat pel Consell de Cent i dipositat al MNAC, i el Retaule de Sant Baldiri, de la Parròquia de Sant Boi de Llobregat (1448), del que només se'n conserva la part central encara que n'hi ha localitzades dues possibles altres parts en col.leccions privades. Aquest darrer retaule, magnífic, es pot veure a la sagristia de l'església per cortesia del rector. Lamentem la taca blava de l'esquerra amb l'escut constitucional de Sant Boi, que, amb tota seguretat, en tenim proves documentals, no hi era quan en Lluís Dalmau va pintar el retaule.

3 comentaris:

  1. Escaneando una postal con la figura del retablo, no te hubiera salido el xip del Archivo Municipal. Que este retablo no es un perro, Sr. Bon.

    ResponElimina
  2. Sra. Manoli,
    Vostè potser no ha pensat que jo pretenia precisament posar de relleu el fet que un ajuntament hagi posat una "marca" damunt d'una imatge que no és de la seva propietat tacant, tot de passada, una obra d'art.
    El que no entenc és la menció a un gos en aquesta història.

    ResponElimina
  3. Gràcies, Sr. Bon, per la seva aclaració. Ara ho comprenc, i aplaudeixo la seva intenció.
    Quan al gos, em referia a que, la taca de l'escut de l'Ajuntament, em va venir en el pensament el xip que es posa al gos per "marcar-lo", és a dir, perque es sàpiga la seva procedència, de qui és. I aquesta taca blava de l'Ajuntament, es perque tothom sàpiga que la imatge és de l'Ajuntament.
    I com molt be diu vostè, no és propietat de l'Ajuntament. Es una postal. Jo en tinc una, de fa anys, que me la va donar mossèn Lluis, rector de la Parroquia.

    ResponElimina